Het gebruik van pleisters in de voedingsnijverheid

  • Geplaatst op
Het gebruik van pleisters in de voedingsnijverheid

Voedingsbedrijven die certificaten willen behalen zoals het IFS (International Food Standard) en/of het BRC (British Retail Consortium) moeten aan strenge eisen voldoen. Zo wordt er steeds meer nadruk gelegd op het feit dat wondpleisters waterafstotend moeten zijn. Die water- en vuilafstotende pleisters beperken immers het risico op productbesmetting door bijvoorbeeld bacteriën.  

De IFS Food Standard beoordeelt productieprocessen en producten om het vermogen van een voedselproduct te evalueren. Gekwalificeerde IFS-auditors die werken voor onafhankelijke, geaccrediteerde certificeringsinstanties voeren de audits uit.  

HACCP staat voor "Hazard Analysis – Critical Control Point" ofwel Gevarenanalyse – Kritische controlepunten. Dit is de huidige preventieve referentiemethode, waardoor de hygiënische veiligheid van onze voedselproducten gewaarborgd kan worden.  

Vandaag de dag zien we nog vaak blauwe, metaaldetecteerbare pleisters of X-ray detecteerbare pleisters in textieluitvoering aanwezig op de werkvloer. Van textielpleisters kan minder goed aangetoond worden dat ze waterafstotend zijn. Wel wordt op de werkvloer vaak aangegeven dat pleisters in textieluitvoering een betere kleefkracht hebben.  

Dat probleem kan opgelost worden door te kiezen voor pleisters in PU-uitvoering (polyurethaan), al dan niet elastisch. Anderzijds kan een rubberen vingercondoom of een wegwerphandschoen een extra bescherming bieden.  

Wenst u meer informatie? Neem zeker eens een kijkje op onze webshoprubriek 'EHBO voedingsindustrie' of contacteer ons! Wij helpen u graag verder met het gepaste advies.  

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »