Gehoorbescherming op het werk

Gehoorbescherming op het werk

Hebt u nog vragen na het lezen van deze blog of wenst u advies op maat, dan komt onze Ecareprotect audiologe graag bij u langs. Zij helpt u bij de zoektocht naar de juiste gehoorbescherming, afhankelijk van uw noden en vereisten. U kan ze bereiken via onze contactpagina of contacteer haar rechtstreeks via mail.

 

Inleiding

Ondanks de professionele/industriële regelgeving worden nog te veel werknemers blootgesteld aan lawaai en lijden een groot deel van deze werknemers aan gehoorbeschadiging. Langdurige blootstelling aan hoge geluidsdrukniveaus of blootstelling aan luide impulsgeluiden verhogen de kans op blijvende gehoorschade. Beïnvloedende factoren hierbij zijn: de blootstellingsduur, het geluidsdrukniveau, de frequentie-inhoud, het blootstellingsinterval, de individuele gevoeligheid, ... Het voorkomen van lawaaidoofheid en het implementeren van een oplossing is dus van essentieel belang!

Belangrijk: Herhaalde blootstelling aan harde geluiden hoger dan 85 dB (A), kan permanent gehoorverlies en tinnitus veroorzaken. Andere gezondheidseffecten kunnen ook verband houden met lawaai, dit zijn o.a. stress, angst, hoge bloeddruk, slaapstoornissen en vermoeidheid. 

Lawaaidoofheid is volledig te voorkomen met behulp van verschillende technieken zoals o.a. technische controles, gehoorbescherming, educatie van werknemers, ... Men baseert zich hierbij op de richtlijnen die ontstaan zijn vanuit de regelgeving. 

Regelgeving 

De richtlijn inzake lawaai 2003/10/EC stelt dat gehoorbescherming beschikbaar moet worden gesteld bij de onderste actiewaarde (niet verplicht) en de werknemers moeten geïnformeerd worden over de effecten van lawaai en lawaaidoofheid.

Bij de bovenste actiewaarde moet gehoorbescherming (verplicht) worden gedragen in zones waar risico bestaat op gehoorbeschadiging en de toegang tot deze zones moet strikt worden gecontroleerd. Er moet daarnaast ook een gehoorbeschermingsprogramma worden opgesteld.

De grenswaarde is de laatste waarde waarop men zich baseert en deze waarde is de absolute bovengrens. Deze waarde mag absoluut niet worden overschreden. 

Bij het overschrijden van één van deze drie waarden (onderste actiewaarde, bovenste actiewaarde en grenswaarde) worden specifieke maatregelen opgelegd aan de werkgever. Deze maatregelen vind je hieronder: 

Onderste actiewaarde voor blootstelling 80 dB (A) of 112 Pa piekniveau 

Beoordeel het risiconiveau 

Neem redelijke maatregelen om de blootstelling te verminderen 

Stel medewerkers op de hoogte van het risico 

Bied geschikte gehoorbescherming aan (niet verplicht)

Geef training en voorlichting over het risico en de beheersmaatregelen 

Gezondheidsbeoordeling met audiometrie om de 5 jaar of wanneer de risicobeoordeling een gezondheidsrisico aangeeft. 

Bovenste actiewaarde voor blootstelling 85 dB(A) of 140 Pa piekniveau 

Beoordeel het risiconiveau 

Neem redelijke maatregelen om de blootstelling te verminderen 

Stel medewerkers op de hoogte van het risico 

Geef training en voorlichting over het risico en de beheersmaatregelen 

Het dragen van gehoorbescherming is verplicht!

Audiometrie is een vereiste 

Grenswaarde 87 dB (A) of 200 Pa piekniveau 

Deze grens is het geluidsniveau dat nooit mag worden overschreden. 

Onmiddellijk maatregelen nemen om de blootstelling terug te brengen tot een niveau beneden de grenswaarden voor blootstelling. 

Beschermings- en preventiemaatregelen aanpassen ter voorkoming: verplicht! 

Gezondheidsbeoordelingen met audiometrie 

(De waarden zijn een gemiddelde berekend over een werkdag van 8 uur, met uitzondering van de piekwaarden. De piekwaarden verwijzen naar een enkele gebeurtenis/ een impulsgeluid.) 

Normen voor gehoorbescherming 

EN 352-1   Algemene eisen - gehoorkappen 

EN 352-2   Algemene eisen - oordoppen 

EN 352-3   Algemene eisen - aan helm bevestigde gehoorkappen 

EN 352-6   Veiligheidseisen en testen - gehoorkappen met elektrische audio-aansluiting 

EN 352-8   Veiligheidseisen en testen - gehoorkappen voor entertainment-audio 

EN 458      Richtlijnen - selectie, verzorging, gebruik en onderhoud van gehoorbeschermers

Belangrijke aandachtspunten bij de selectie van gehoorbescherming 

Een weloverwogen keuze i.f.v. selectie van persoonlijke beschermingsmiddelen bestaat uit een ideale mix van: gebruiksgemak, draagcomfort en een efficiënte demping. Als er rekening gehouden wordt met deze drie zaken dan zou er sprake zijn van een CORRECT EN CONSEQUENT GEBRUIK. Met een efficiënte demping wordt er bedoeld dat er voldoende demping is in functie van protectie van het gehoor (beschermend), maar daarnaast moeten er ondanks de demping voldoende communicatiemogelijkheden behouden blijven in functie van de veiligheid. 

Het gebruiksgemak en/of het draagcomfort beïnvloedt sterk de effectieve draagtijd! Wanneer men tijdens een klein deel van de blootstellingsduur de PBM niet draagt, heeft dit een zeer grote impact op de mate van bescherming. 

Andere aandachtspunten waarop men zich kan baseren bij de selectie zijn:

Is de PBM veilig?

Is de PBM aangepast aan de situatie?

Is de PBM aangepast aan de blootstelling van het lawaai?

Is de PBM aangepast aan de gebruiker? 

Types gehoorbescherming 

Hieronder vind je de meeste voorkomende types van gehoorbescherming:

Wegwerpoordoppen van schuim 

Wegwerpoordoppen, van uitzetbaar, langzaam herstellend schuim bieden gebruikers een geweldige combinatie van comfort en gehoorbescherming. Eenmaal in het oor zetten de oordoppen van
schuim uit en passen ze zich aan de unieke vorm van elk oor aan, voor een comfortabele, persoonlijke pasvorm. Typisch is dat het geluid bij dit soort van beschermende dopjes niet gefilterd wordt. Er wordt enkel een barrière gecreëerd die zorgt voor een 'zekere' demping van het geluid.  

Wanneer bij het inbrengen de gehoorgang niet volledig wordt opengetrokken of de oordop onvoldoende diep geplaatst wordt, bereikt het type gehoorbescherming niet het gewenste resultaat! 

Herbruikbare (lamellen) oordoppen 

Deze duurzame oordoppen met een lange levensduur zijn gemaakt van zachte, flexibele materialen die wasbaar en herbruikbaar zijn. De taps toelopende dopjes zijn voorgevormd om comfortabel in oren van veel verschillende groottes te passen. Verkrijgbaar in verschillende stijlen en beschermingsniveaus.

Otoplastieken (op maat gemaakt) 

Otoplastieken zijn oordoppen die per individu op maat gemaakt worden op basis van oorafdrukken. De kans is dus groter dat deze oordop beter afsluit in vergelijking met kneedbare en universele modellen.  Deze oordoppen zijn meestal voorzien van een geluidsfilter afgestemd op de specifieke behoefte van de gebruiker. De filters kunnen aangepast worden en vervangen worden door filters met een andere dempingswaarde. 

Doordat de menselijke gehoorgang voortdurend verandert, is het mogelijk dat er na een aantal jaren toch geluid gaat 'lekken'. Het is dus belangrijk dat de op maat gemaakte gehoorbeschermer regelmatig onderworpen wordt aan een lekdichtheidstest. 

Gehoorkappen 

Gehoorkappen lijken visueel erg sterk op een 'gewone' hoofdtelefoon en sluiten een klein volume lucht rond het oor akoestisch af van de omgeving. Opdat deze afscherming efficiënt zou zijn, moeten de gehoorkappen het geluid voldoende isoleren; langs de binnenzijde absorberend materiaal bevatten en goed aan het hoofd aansluiten zodat geen akoestische lekken ontstaan. Het absorberend materiaal aan de binnenzijde is essentieel om resonanties in de ruimte tussen het oor en de oorkap tegen te gaan.

Gehoorkappen hebben als voordeel dat ze gemakkelijker op- en afgezet kunnen worden. Deze vorm van gehoorbescherming wordt vaak gebruikt binnen de bouwsector, voor kortdurende maar vaak hoge blootstellingsniveaus. 

Gehoorbeugel 

Gehoorbeugels zijn een gebruiksvriendelijk en handig alternatief voor oordoppen en gehoorkappen. Ze zijn snel op en af te zetten en kunnen tussendoor om de nek worden gehangen, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik met onderbrekingen. Een gehoorbeugel wordt vooral gebruikt bij matige geluidsniveaus. 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »