ESD, antistatisch en isolerend: wat is het verschil?

ESD, antistatisch en isolerend: wat is het verschil?

'Antistatisch', 'ESD' en 'isolerend' zijn termen die voor velen (ongeveer) dezelfde betekenis hebben, maar ze hebben veel minder gemeenschappelijk dan je zou denken. Het is dus belangrijk dat we deze termen even duidelijk uitleggen. 

Antistatisch betekent dat materiaal niet statisch geladen kan raken. Door wrijving tussen kleding en een andere ondergrond (bijvoorbeeld jouw lichaam, andere kledingstukken of stoelbekleding) ontstaat er statische oplading. Wat je absoluut niet wil, is dat deze ladingen zich opstapelen. De oplading op zich is niet gevaarlijk, maar de potentiële ontlading is dat wel. Bij deze ontlading ontstaan er vonken die in explosiegevoelige omgevingen levensgevaarlijk kunnen zijn. Jezelf beschermen tegen explosiegevaar door statische ontlading kan door antistatische werkkleding en/of antistatische werkschoenen te dragen die voldoen aan de EN 1149-5 norm. Deze soort werkkleding zorgt ervoor dat ladingen kunnen wegvloeien.  

ESD staat voor ElectroStatic Discharge ofwel elektrostatische ontlading. Ook bij ESD is het de bedoeling dat ladingen zo snel mogelijk kunnen verspreiden om statische ontlading te voorkomen. Het verschil tussen antistatisch en ESD is dat bij deze laatste de bescherming van een product of een productieproces centraal staat en niet de bescherming van een persoon. Om gevoelige producten te beschermen tegen ESD is het belangrijk om kleding te dragen die verhindert dat elektronische ontlading componenten beschadigt.

Een elektrisch isolerend materiaal kan enigszins gezien worden als het tegenovergestelde van een antistatisch materiaal. Dat soort elektrisch isolerend materiaal verhindert de verspreiding van ladingen, waardoor er geen elektrische stroom via het materiaal kan worden doorgegeven. Als je bijvoorbeeld aan elektriciteit werkt, wil je het elektrische circuit waaraan je werkt afsluiten. Als dat niet mogelijk is, moet je jezelf isoleren.  

Er zijn dus duidelijke verschillen tussen de drie termen. Een antistatisch materiaal voorkomt vonken en explosies, ESD gaat over productbescherming en een isolerend materiaal beschermt je tegen elektrische schokken. 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »