EHBO in coronatijden

EHBO in coronatijden

Op 26 juni 2020 hebben het Rode Kruis en de BRC (Belgische Reanimatieraad) de richtlijnen voor Eerste Hulp aangepast aan de coronamaatregelen. Belangrijk om te onthouden bij de aangepaste richtlijnen is dat vooral het risico op een coronabesmetting een grote rol speelt. Bij EHBO is het dezer tijden opportuun om als eerstehulpverlener je eigen gezondheid niet in gevaar te brengen. Dat betekent echter niet dat je je het slachtoffer niet kan helpen.

Het Rode Kruis biedt sinds begin september gratis onlinecursussen EHBO aan. Zo kan je leren hoe je EHBO kan toedienen op een coronaveilige manier. Wij geven je graag de belangrijkste aanpassingen mee.

Zes gouden basisregels

Bij EHBO zijn zes gouden basisregels essentieel. Deze zijn 

-       Rustig blijven in noodsituaties

-       Besmetting vermijden

-       Handelen als eerstehulpverlener

-       Zorgen voor het comfort van het slachtoffer

-       Psychosociale eerste hulpverlenen

-       Rekening houden met emotionele reacties achteraf

Vooral dat tweede puntje: besmetting vermijden. Is in deze tijden van cruciaal belang. Als eerstehulpverlener weet je niet of het slachtoffer besmet is en zelfs niet of je zelf misschien besmet bent. Daarnaast zou er ook kruisbesmetting kunnen gebeuren wanneer je besmet raakt door slachtoffer X en zelf slachtoffer Y besmet. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Houd daarom zelf afstand en houd ook de omstaanders op afstand. Je maakt hen attent op de risico’s en geeft aanwijzingen over hoe ze kunnen helpen.

 

Afstand bewaren en jezelf beschermen

De afstandsregel van 1.5m is de belangrijkste wijziging in de EHBO-richtlijnen, net zoals het dragen van een mondneusmasker en wegwerphandschoenen.

 

Slachtoffer is bij bewustzijn 

Vanop afstand moet je de situatie van het slachtoffer achterhalen. Als het slachtoffer bij bewustzijn is doe je dit door te vragen hoe hij/ zij zich voelt en instructies te geven ivm wat hij/ zij zelf kan doen. Kan het slachtoffer zichzelf niet helpen. Vraag dan om contactgegevens van huisgenoten of familieleden. Deze personen zitten in de bubbel van het slachtoffer en mogen wel dichterbij komen.

Als het slachtoffer niet antwoord op je vragen, maar wel bij bewustzijn is. Vraag dan luid en duidelijk “Hoe gaat het”.  

 

Slachtoffer is buiten bewustzijn

Is het slachtoffer buiten bewustzijn, bekijk dan vanop afstand of er ademhaling is. Normaal moet je kijken, luisteren en voelen. Maar aangezien die laatste twee niet vanop afstand kunnen, houd je het dus bij kijken.

Indien er reanimatie moet gebeuren, zorg je eerst voor je eigen veiligheid. Vermijd contact met bloed en andere lichaamsstoffen. Raak open wonden niet aan en gebruik indien mogelijk een zakmasker als je het slachtoffer moet reanimeren.

Gebruik ALTIJD Persoonlijke Beschermingsmiddelen zoals een mondneusmasker en wegwerphandschoenen. Wees ook steeds aandachtig voor de richtlijnen die in voege zijn rond corona.

Als laatste is het enorm belangrijk om bij elke EHBO-toediening een arts of 112 te contacteren.

Voor meer informatie en de onlinecursus kan je terecht bij Het Rode Kruis. Neem zeker een kijkje, want Eerste Hulp redt levens. 

Stay Safe! 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »