Blessure… wat nu? Leidraad voor het intapen

Blessure… wat nu? Leidraad voor het intapen

Nu het sportseizoen weer begonnen is, raken sporters jammer genoeg ook geblesseerd. Veel van hen gebruiken dan tape om zo snel mogelijk weer op het terrein te kunnen staan. Toch is dat niet zonder risico’s. Er zijn verschillende tape-methoden en elke methode heeft zijn voor-en nadelen. Geen nood! Met deze leidraad komt alles goed.

Elastische of niet-elastische tape?  

Alles begint bij de keuze van de tape. Daar bestaan verschillende soorten in. De twee grote onderverdelingen zijn elastische en niet-elastische tape. Denk bij elastische tape aan de felgekleurde tape die je vaak bij sporters ziet. Niet-elastische tape is de typische witte sporttape. Beide soorten worden frequent gebruikt en toch is er een groot verschil. 

Elastische tape, zoals de Mueller Kinesiology tape, kent de laatste jaren een enorme opgang. Deze rekbare tape wordt gebruikt voor de de medical-taping-methode. Een methode die werd ontwikkeld in Japan en die ervan uitgaat dat de spieren verantwoordelijk zijn voor de goeie werking van bloed- en lymfevaten, en de lichaamstemperatuur. Bij deze tapemethode wordt het lichaam aangemoedigd om te bewegen en zichzelf te herstellen. De tape heeft invloed op de spieren die op hun beurt dan weer zorgen voor een goed herstel.

elastische tape Mueller Kinesiology tape

 

Bij niet-elastische tape, zoals de Mueller Mtape, gebeurt net het omgekeerde. Deze tapemethode zorgt ervoor dat de beweeglijkheid van de gewrichten beperkt wordt. Denk daarbij aan een enkel die vastgezet wordt voor het sporten om te voorkomen dat hij verzwikt. In sporten waarbij veel gesprongen en gedraaid wordt en sporten op een ongelijkmatige ondergrond wordt deze tape vaak gebruikt. 

Niet-elastische tape Mtape

Waarvoor moet ik nu kiezen? 

Voel je je als sporter mentaal nog niet klaar om te sporten, maar is je blessure wel genezen? Kies dan voor een elastische tape zoals de Mueller Kinesiology tape. De tape zorgt dan voor een placebo-effect, een gevoel van zekerheid. Verder kan deze tape ook gebruikt worden om begeleiding en ondersteuning te geven aan een gewricht. Iemand met bijvoorbeeld schouderklachten trekt onbewust de schouder op tijdens computerwerk. Wanneer de tape is aangebracht, krijgt de persoon een signaal als de schouder in een foute positie wordt gehouden en kan de persoon dit aanpassen. De elastische tape biedt enkel ondersteuning en begeleiding aan gewrichten en spieren, maar zal nooit de functie ervan overnemen. Je lichaam doet dus alles zelf. 

Niet-elastische tape, zoals de Mueller M-tape, neemt de functie van spieren en gewrichten dan wel weer over. Je kiest hiervoor als je wilt dat iets niet beweegt. Je fixeert het gewricht of lichaamsdeel en beperkt de beweeglijkheid ervan. Vooral sporters die terugkomen uit een blessure en nog niet 100% hersteld zijn of die met een blessure moeten spelen, gebruiken niet-elastische tape. Dat deed de Franse voetballer Kylian Mbappé bijvoorbeeld in de Champions Leaguewedstrijd tegen Atalanta. Het spreekt voor zich dat er altijd risico’s verbonden zijn aan sporten met een ingetapete blessure. Overleg dus goed met de coach en met de kinesist. 

 

4 dingen om aan te denken als je tape wilt gebruiken

De juiste tape kiezen is een begin, maar geen garantie op succes. Hieronder volgen nog vier tips voor wanneer je een blessure hebt. 

 1. Laat de tape door iemand anders aanbrengen. 

Sommige plaatsen op het lichaam zijn niet altijd even bereikbaar als je de tape zelf wilt aanbrengen. Daarnaast moet je ook de juiste spanning op het lichaamsdeel zetten, waardoor zelf tape aanbrengen erg lastig is. Vooral bij niet-elastische tape is dit bijna onmogelijk. 

2. Vertrouw de tape niet 100%. 

Zelfs met tape loop je de kans op een blessure. Informeer je dus zeker goed bij een kinesist en spreek goed af met je coach.

3. Beslis of het het waard is. 

Bekijk goed de risico’s die verbonden zijn aan sporten met tape en beslis dan of het het allemaal wel waard is. Een oefenwedstrijd aan het begin van het seizoen heeft veel minder belang dan een bekerfinale aan het einde. Daarnaast riskeer je ook om een volledig seizoen te sukkelen als je in het begin niet goed herstelt. 

4. Draag de tape niet te lang. 

Door langdurig niet-elastische tape of een brace te dragen, zal de functie van de ligamenten en gewrichten verminderen. De tape neemt die functie immers over. Je gewrichten worden instabiel en de kans is groot dat je je later opnieuw zal blesseren. Je draagt de tape dus best voor een korte periode en bouwt zo snel mogelijk af.

Spoedig herstel! 

 

Voordelen en Nadelen Tape

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »